Iwona Zasuwa z zawodu jest muzykiem i pedagogiem, który uczy emisji głosu. Można ją zobaczyć na scenie, bo od ponad 21 lat bierze udział niemal we wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej drugą obok muzyki pasją jest gotowanie i to właśnie tą miłością dzieli się na swoim blogu oraz w książce, a teraz już dwóch, które ukazały się na rynku. Jej przepisy, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane i złożone ze składników trudno dostępnych na rynku, już po chwili okazują się naprawdę proste do zrobienia ze składników łatwych do zdobycia, a nawet często obecnych w naszych kuchniach.

Pasja do gotowania, a właściwie rewolucja kulinarna wzięła się u niej, jak sama przyznaje z miłości do dziecka, które zmaga się z licznymi alergiami. Podobnie jak w pierwszej części "Smakoterapii" tak i w drugiej jej części to przepisy na dania kuchni roślinnej bez glutenu, nabiału i cukru. O ile w pierwszej duża jej część poświęcona była pieczeniu różnego rodzaju chleba, o tyle druga to całkiem sporo przepisów na słodkie wypieki. Znaleźć tu można bardzo proste przepisy na placki, różnego rodzaju ciasteczka jak te z makiem, cytryną, migdałami, czy ze śliwką. Nie brakuje też przepisu na błyskawiczne pączki z mąki ryżowej i kasztanowej, czy faworki z kaszy jaglanej i faworków. Coś dla siebie znajdą również fani słodkości z dodatkiem warzyw jak chociażby buraczane brownie, czy marchewkowe żelki.

A gdy już zrobi się zbyt słodko, można zajrzeć kilka stron dalej, do przepisów na dania wytrawne. Tu oprócz wypieków takich jak foccacia z oliwkami z mąki gryczanej, czy niby-chlebka z ciecierzycy, można znaleźć przepisy na zupy-kremy z dodatkiem bobu albo kim-chi oraz domowy makaron z mąki ryżowej, tapioki lub białej gryki. Na szczególną uwagę zasługuje ostatni rozdział książki, w którym Zasuwa proponuje proste triki na naturalne posypki do ciast jak ta z wiórków kokosowych i kurkumy, czy bezglutenową kruszonkę. Nie brakuje tu także receptur na sosy do sałatek, czy beszamel.

Nawet, jeśli wśród domowników nie ma osoby, która musi mieć dietę bez glutenu, cukru i nabiału, warto sięgnąć po tę książkę, by poeksperymentować i zmierzyć się chociażby z wypiekami, które na pierwszy rzut oka z pewnością wielu osobom wydadzą się nie do sklejenia. A jednak…