PRZEPIS na gyros z kurczaka w sosie kurkowym

Składniki:

• 500 g gyrosa tureckiego z kurczaka marki Konspol

• pieczarki

• prawdziwki

• kurki

• cebula szalotka

• 200 ml śmietany 30%

• pieprz czarny mielony

• sól

• ząbek czosnku

• olej roślinny

Przygotowanie

Grzyby myjemy, czyścimy nóżki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy przez 5 minut mieszając co chwilę. Po upływie wskazanego czasu dodajemy łyżkę mąki, którą dokładnie mieszamy z grzybami, i śmietanę. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut równomiernie mieszając. Gotowy sos doprawiamy przyprawami, który razem z gyrosem z kurczaka pieczemy przez 5 minut, jednocześnie uważając, by nie zagotować potrawy.