PRZEPIS na risotto z dynią

Składniki:

• 0,5 kg miąższu z dyni

• ½ szklanki ryżu do risotto

• Cebula

• 200 ml białego, wytrawnego wina

• Pieczarki krojone marki Sandra

• ½ szklanki parmezanu

• 0,5 l bulionu

• ¼ paczki masła

• Oliwa

• Rozmaryn

• Czosnek

• Biały pieprz

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy ryż, dynię i podsmażamy przez minutę. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i gotujemy, cały czas mieszając. Dodajemy wino, rozmaryn, biały pieprz i mieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki. Kiedy danie będzie gotowe zdejmujemy je z ognia, dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na ciepło.