Całkowita dieta roślinna nie jest konieczna, aby osiągnąć efekty zdrowotne a stosowana u dziecka wymaga nadzoru dietetyka. Jednakże jej elementy powinny trafić na stół każdej polskiej rodziny - jako podstawowy element zdrowego stylu życia - pisze w słowie wstępnym Małgorzata Desmond, dietetyk.

W książce znajdziemy przepisy na sycące śniadania, zupy, dania główny, sałatki i przepyszne desery. Na przykład na przepyszną tartę z dyni, do której nie użyjemy, ani mąki, ani jajek ani cukru.

Kasza jaglana z kalafiorem i papryką jest smaczna i sycąca. Może być świetnym drugim daniem. To, co jest szczególne w przepisach Magdy Gembackiej, to ich prostota i koloryt. Potrawy są tak skomponowane, że mają niesamowite kolory. Tym chętniej ma się ochotę je zjeść.

Nas osobiście bardzo ujęły smakowo pasty, których w książce znajdziemy kilkanaście. Nan najbardziej smakowała: pasta z groszku, pora i pistacji i pasta fasolowa z jabłkiem i pieczoną papryką. Obie proste i przepyszne.

Jednak wśród potraw, które osobiście udało nam się korzystając z książki, zrobić, przebojem okazała się owsianka. Jej kolor, jej smak spowodował, że okazała się królową tego spotkania z książką "Więcej warzyw na talerzu".