PRZEPIS na sałatkę z grillowanym burakiem cukrowym

Składniki:

• 1/2 obranego i ugotowanego buraka cukrowego

• suszony tymianek

• olej do smażenia

• 1 awokado

• roszponka

• 50 g dojrzewającego sera koziego

Sos:

• 50 ml octu balsamicznego

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 3 łyżki cukru DIAMANT

• 1 łyżka soku z limonki

• 1 łyżka musztardy francuskiej

• sól

Przygotowanie

Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Buraka kroimy na ok. 0,5 cm plastry, posypujemy je suszonym tymiankiem i delikatnie smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, ser również.

Na talerzu układamy roszponkę, awokado, ser kozi, grillowane plastry buraka cukrowego. Całość polewamy sosem.