PRZEPIS na pierogi z serkiem wiejskim (autorstwa Robert Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki na ciasto:

• 500 g mąki pszennej

• 2 łyżki oleju rzepakowego

• 250 ml letniej wody

Składniki do farszu:

• 650 g ugotowanych i obranych ziemniaków

• 2 średnie cebule

• 4 łyżki oleju rzepakowego

• 1 łyżka masła

• 3 sztuki Serka wiejskiego OSM Piątnica 120 g

• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Ugotowane ziemniak przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

3. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.

4. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem lub tylko z rozpuszczonym masłem

Smacznego!