PRZEPIS na bułeczki twarogowe (autorki bloga Karo in the Kitchen)

Składniki (na 6 lub 8 bułeczek):

• 250g twarożku Mój Ulubiony

• 250-300g mąki pszennej typ 500 lub 550 + zapas do podsypania

• 1 jajko M, z wolnego wybiegu

• ½ łyżeczki soli

• ½ łyżeczki cukru

• 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży

• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

• 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki do posmarowania bułek

• czarnuszka do posypania

Przygotowanie

Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i suszonymi drożdżami. W drugiej misce miksujemy na jednolitą masę serek razem z całym jajkiem. Do powstałej masy partiami dodajemy mąkę z dodatkami i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką. Ciasto będzie odrobinę wilgotne, ale starajcie się nie dodawać do niego więcej niż 300g mąki, żeby bułeczki zostały puszyste.

Dzielimy powstałe ciasto na 6 lub 8 części. Dłońmi posypanymi mąką formujemy równe, okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układamy je z zachowaniem odstępów na papierze do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby dać szansę trochę popracować drożdżom.

Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Podrośnięte bułki smarujemy mlekiem lub słodką śmietanką, posypujemy czarnuszką i wkładamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy bułeczki przez 30 minut – do zezłocenia. Studzimy na kratce i podajemy.
Smacznego !