PRZEPIS na krokiety grzybowe

Składniki:

• 2 dag suszonych grzybów

• 30 dag ryżu brązowego Britta

• sól, pieprz

• 2 jaja

• 1 łyżka siekanego koperku

• 5 dag ostrego sera żółtego

• 5 dag cebuli

• 3 dag tłuszczu

• 5 dag tartej bułki

• 5 dag tłuszczu do smażenia

• natka pietruszki

Przygotowanie

Grzyby opłukać, gotować 30 minut, odcedzić, posiekać. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Gęsty ryż utrzeć z jajami, koperkiem, tartym serem, zrumienioną na tłuszczu cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Formować w tartej bułce wałek o średnicy 3-4 cm, kroić na kawałki długości ok. 10 cm, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Układać na talerzu, przybrać natką, podawać z sosem grzybowym, koperkowym lub z surówkami z warzyw.