PRZEPIS na ciasto dyniowo-karmelowe

Składniki:

Ciasto:

• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

• 1 jajo

• 100 g masła

Nadzienie:

• 800 g obranej i pokrojonej dyni

• 125 g serka mascarpone

• 2 jaja

• 120 g cukru trzcinowego muscavado

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

• 1 puszka masy krówkowej Bakalland

• 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland

Przygotowanie

Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami – pysznie!