PRZEPIS na tartę z dynią

Składniki:

Ciasto:

• 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta

• 1 jajko

• 100 g zimnej margaryny

• 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

• 700 g dyni

• 200 ml śmietany 30%

• 3 żółtka

• 2 łyżki cukru

• 1 łyżka cynamonu

• 0,5 łyżeczki soli

• 1 kopiasta łyżka brązowego cukru

• garść krojonych migdałów Bakalland

Przygotowanie

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.