PRZEPIS na cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

• 200 g miękkiego masła

• 340 g mąki pszennej

• 220 g cukru

• 2 duże jajka

• 2 łyżki gęstej śmietany

• 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta

• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta

• 2 łyżeczki cynamonu

• 12 śliwek węgierek

Na kruszonkę:

• 70 g miękkiego masła

• 8 łyżek mąki

• 5 i 1/2 łyżki cukru

• 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Papilotki napełniamy ciastem, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki. Muffiny posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut. Proste, prawda?