PRZEPIS na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki:

Beza:

• 1 opakowanie bezy Delecta

• 125 ml zimnej wody

• 1 opakowanie migdałów Bakalland

• 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

• 2 szklanki mąki pszennej

• 1 szklanka cukru

• 250 g masła

• 4 jajka

• szczypta soli

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

• ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta

• 500 g śliwek

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy najdrobniej jak to możliwe. Zawartość opakowania z bezą łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę. Po tym czasie, bezę zdejmujemy z dna formy i na papierze odstawiamy do wystudzenia. Masło topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Śliwki drylujemy i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 50-65 minut. Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130°C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta. Mniam! Ciasto gotowe!