PRZEPIS na chałkę

Składniki:

• 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”

• 250 ml ciepłego mleka

• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

• 1 całe jajko

• 50 g cukru

• 50 g miękkiego masła

• 1 opakowanie cukru waniliowego

• płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Przesianą mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży, należy rozpuścić je w mleku). Mleko wymieszać z jajkiem, masłem, cukrem i wlać do mąki. Dodać sól. Ciasto wyrabiać energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek i zaplatać w warkocz.

Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypać makiem lub kruszonką. Piec w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.