PRZEPIS na placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini

Składniki:

• 260g ciecierzycy gotowanej marki Jasmeen

• 1 jajko

• 2 ząbki czosnku

• 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka kminu rzymskiego

• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

• 1 łyżka pasty tahini marki Jasmeen

• olej do smażenia

Przygotowanie

Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka - może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.