PRZEPIS na pieczone placki ze szpinaku i kapusty

Składniki:

• 2 ½ szklanki szpinaku

• 2 szklanki białej kapusty

• 1 cebula

• ¼ szklanki świeżej pietruszki

• 1 jajko

• ½ szklanki mąki pełnoziarnistej

• sól i pieprz do smaku

• olej

• harissa marki Jasmeen

Przygotowanie

Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.
Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania.

Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę.
Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki.

Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.

Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.

Smacznego!