PRZEPIS na kotlety warzywne z orzechami piniowymi panierowane sezamem

Składniki (4-6 porcji):

• 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)

• 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)

• 1 puszka kukurydzy

• 1 duża papryka czerwona

• 1 duża cebula

• 2 ząbki czosnku

• spora szczypta curry

• duży pęczek świeżej natki pietruszki

• sezam do panierowania

• 1/2 szklanki bułki tartej

• 100 g tartego parmezanu

• olej Rapso do smażenia

• 1 jajko

• sól

• pieprz

• ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.

2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy - całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.

3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.

5. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Doda-jemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.

6. Podajemy z ulubioną surówką. Nasza surówka to marchewka w kształcie spaghetti, polana olejem, skropiona cytryną, doprawiona do smaku i posypana koperkiem.