Mimo intensywnego smaku zarówno papryki jak i czosnku, ich pieczona wersja ma zupełnie inny smak. Łagodniejszy i aromatyczny. Warto więc połączyć te składniki w zupie.

PRZEPIS na krem z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

• Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra

• 2 czerwone papryki

• Cebula

• 2 ząbki czosnku

• Oliwa

• Sól, pieprz

• Śmietana

Przygotowanie

Paprykę, cebulę i czosnek rozkrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie paprykę obieramy i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) blendujemy. Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany. Zupę można podać z grzanką.