PRZEPIS na korzenne pankejki

Składniki:

Korzenne mleko:

• 1 szklanka mleka

• 2 łyżeczki imbiru w proszku

• 4 laski cynamonu

• 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

• 2 gwiazdki anyżu

• 2 łyżeczki nasion kardamonu

• 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Herbaciane śliwki:

• 6-10 średnich śliwek

• 3 łyżki herbaty Darjeeling Ahmad Tea London

• 3 szklanki wody

• 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Pankejki:

• 1 szklanka korzennego mleka

• 2 jajka

• 1/2 kostki masła (stopionego)

• 1 1/2 szklanki mąki

• 2 łyżki cukru

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Korzenne mleko: W rondelku z dopasowaną pokrywką wymieszaj mleko, imbir, laski cynamonu oraz anyż. Przy pomocy moździerza lub młynka pokrusz goździki, kardamon i pieprz. Dodaj je do mleka. Na wolnym ogniu podgrzej mleko z przyprawami. Zanim zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia, przykryj pokrywką i pozwól wystygnąć przez jakieś 10 minut. Przecedź na drobnym sitku.

Herbaciane śliwki: Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Jeśli chcesz obrać owoce ze skórki, możesz je lekko ponacinać przed gotowaniem. W garnku z dopasowaną pokrywką wymieszaj liście herbaty, wanilię i wodę i doprowadź do wrzenia, nie zdejmując pokrywki. Zanurz śliwki w wywarze na 3-5 minut, sprawdzając ich miękkość widelcem. Gdy będą miękkie, ale wciąż jędrne, wyjmij je z herbaty.

Pankejki: W dużej misce połącz korzenne mleko, jajka i stopione masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól, i wymieszaj aż masa będzie gładka. Powinna mieć gęstą i puszystą konsystencję, ale jeśli miesza się ją z trudnością, dodaj odrobinę mleka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż pankejki na wolnym ogniu, pamiętając o tym, by co jakiś czas uzupełnić olej na patelni. Przepis wystarcza na 12-15 niewielkich placuszków. Podawaj z herbacianymi śliwkami.