PRZEPIS na gulasz z ciecierzycą i bakłażanem

Składniki:

• 2 cebule

• 2 łyżki klarowanego masła

• 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry

• 1 średniej wielkości bakłażan

• 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen

• 400 ml przecieru pomidorowego

• Sól

• 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen

• Garść posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie

Pokrój cebule w piórka i przesmaż na maśle. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Następnie dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smaż kilka minut co jakiś mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw solą, pastą harissa i miętą. Potrawę możesz podać z ryżem lub samodzielnie.