PRZEPIS na pastę z bakłażana

Składniki:

• 2 duże bakłażany

• ¼ szklanki oliwy

• ¼ szklanki soku z cytryny

• 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki

• 1 łyżeczka soli

• 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany nakłuj widelcem, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika na 1 godzinę (aż będą miękkie). Po wyjęciu odstaw je na 15 minut. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, miąższ pokrój w drobną kostkę i zmiksuj. Dodaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie raz jeszcze zmiksuj, przełóż do miseczki i posyp natką pietruszki.

Podziękowania za udostępnienie przepisu dla ekspertów marki Jasmeen.