PRZEPIS na domowe batonu musli

Składniki:

• 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

• 200 g płatków owsianych

• 100 g otrębów pszennych lub owsianych

• 100 g płatków kukurydzianych

• 50 g masła

• 100 g miodu

• suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, śliwki)

• pestki (np. dyni, słonecznika)

Przygotowanie

Krok I

Wymieszać płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane oraz owoce i pestki. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Niewielką blaszkę do pieczenia (np. większą keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok II

W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać składniki suche z mokrymi. Wyłożyć całość do blaszki i mocno ugnieść.

Krok III

Piec około 20-30 minut, do momentu aż masa się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić (nie kroić przed ostudzeniem!). Całkowicie wystudzony blok musli ostrożnie pokroić na batony. Podawać z jogurtem lub mlekiem.