PRZEPIS na grillowane kwiaty cukinii

Składniki (4 porcje):

• 3 ogórki kiszone Krakus

• chrzan tarty w słoiczku Krakus

• 12 kwiatów cukinii (większych)

• 200 g serka twarożkowego naturalnego

• 100 g łososia wędzonego

• 2 ząbki czosnku

•1 łyżka świeżego tymianku

• 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)

• 400 g młodych ziemniaczków

• szczypiorek

• pieprz sól

• 1 łyżka oleju

Przygotowanie

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.

2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

3. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.

4. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.

5. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.

6. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.

7. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.

8. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.

9. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.