PRZEPIS na zupę warzywną z kukurydzą, chili i makaronem

Składniki:

• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki

• cukinia (pół zielonej i pół żółtej)

• bakłażan

• papryka zielona

• papryka czerwona

• papryka fioletowa (opcjonalnie)

• kolba kukurydzy

• papryczka chili

• 2 l bulionu warzywnego

• gałązka świeżej mięty

• gałązka natki pietruszki

• gałązka kolendry

• sól i pieprz do smaku

• łyżka oleju

Przygotowanie

1. Warzywa myjemy.

2. Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, z kukurydzy obkrajamy ziarna.

3. Papryczkę chili drobno siekamy. Ilość dodajemy wg uznania. Jeśli zupę mają jeść dzieci, wystarczy około 1 cm kawałek.

4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy olej i podsmażamy 5 minut, ciągle mieszając.

5. Dodajemy bulion i świeże zioła. Gotujemy około 15-20 minut by warzywa nie rozgotowały się.

6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7. W tym czasie makaron gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.

8. Do miseczek nakładamy porcję zupy.

9. Podajemy z makaronem i posypujemy ziołami i jeśli ktoś lubi, to dodajemy więcej chili.