PRZEPIS na zupę krem z cukinii

Składniki (na 3-4 porcje):

• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka - 300 g

• bulion warzywny - 800 ml (lub bulion mięsny)

• cukinia - 500 g

• ziemniaki - 300 g

• cebula- 1 duża

• czosnek - 2 ząbki

• masło klarowane - 2 łyżki

• szynka szwarcwaldzka - 80 g

• feta - 40 g

• sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

1. Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.

2. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ - o ile cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek).

3. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.

4. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem.

5. Doprawić solą oraz pieprzem.

6. Podawać z ugotowanym makaronem, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką.