PRZEPIS na jaja zapiekane w ryżu i sosie pieczarkowym

Składniki:

• 8 jaj

• 2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g)

• łyżka masła

• nieduża cebula

• 1/2 szklanki startego żółtego sera

• łyżka posiekanej natki pietruszki

• łyżka masła do naczynia żaroodpornego

• 20 dag pieczarek

• łyżka masła

• łyżka mąki

• szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.

• sok cytrynowy

• sól, pieprz

Przygotowanie

Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.

Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając, doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem.

Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.