PRZEPIS na chowder z kukurydzy z serkiem topionym (autorstwa Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• 4 kukurydze w kolbie

• 1,5 l wody

• 2 średnie marchewki

• ¼ selera

• 1 pietruszka

• 3 średnie ziemniaki

• 400 g Serka topionego kremowego MSM Mońki

• 1 łyżka sosu sojowego

• ok. 2 cm świeżego imbiru

• ¼ łyżeczki kurkumy

• 100 ml słodkiej śmietanki 18%

• 1 pęczek szczypiorku

• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kolby kukurydzy przeciąć na pół i ostrym nożem ściąć ziarna. Zalać wodą w garnku i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać serek topiony, sól, pieprz, sos sojowy, utarty na drobnym oczku imbir i kurkumę. Na koniec zupę zabielić słodką śmietanką. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!