PRZEPIS na sałatkę z cukinią i rukolą

Składniki:

• garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg

• 1 cukinia

• kilka zielonych oliwek

• 2 czerwone pomidory

• 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Przygotowanie

Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.

Składniki na dressing:

• 1 łyżka octu balsamicznego

• 4 łyżki oliwy extra vergine

• szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku

• szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku

• pół łyżki syropu klonowego

•1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

• 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

• 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej

• pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie

Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.