PRZEPIS na placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki na placki:

• młoda cukinia 3 sztuki

• jajka 2 sztuki

• szczypiorek 1 pęczek

• czosnek 2 ząbki

• mąka pszenna 4 łyżki

• bułka tarta 2 łyżki

• szczypta soli i pieprzu

• olej rzepakowy

Składniki na dip:

• śmietana 18% BIO od OSM Piątnica 200 gram

• koperek 1 pęczek

• szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Smacznego!