PRZEPIS na kokosowo-truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem

Składniki (3-6 porcji):

• mleko kokosowe - 400 ml

• woda - 200 ml

• truskawki - 200 g

• tapioka - 60 g

• cukier - 1 łyżeczka

• sok z cytryny - 1 łyżka

• czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą - 1 słoik

Przygotowanie

Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej), aż ziarna staną się przeźroczyste, a następnie ostudzić. W międzyczasie truskawki pokroić na małe kawałki. Na dno pucharka wylewać kolejno warstwy czekodżemu, tapioki, truskawek, tapioki. Na wierzch dodać dwie łyżeczki czekodżemu.