"Dieta okinawska" stała się w ciągu kilku lat "biblią" dietetyków’. Na temat jej zalet rozpisywano się w dziesiątkach publikacji. Powód? Według ekspertów zachowana jest w niej równowaga między spożywaniem węglodowodanów, tłuszczów i białek, a dużo miejsca zarezerwowano dla tak popularnych i pożądanych antyoksydantów, kwasów Omega3, czy magnezu.

Badania przeprowadzone na tamtejszej ludności, wykazały, że starsi mieszkańcy nie tylko żyją dłużej a archipelag Okinawa znajdujący się na południu Japonii to rekordzista świata, jeśli chodzi o liczbę mieszkających tam stulatków, ale dowiodły, że zapadają oni rzadziej na choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość lub przypadłości wieku podeszłego. W porównaniu z mieszkańcami innych krajów uprzemysłowionych dotyka ich o jedną czwartą mniej zawałów i nowotworów piersi. Starsi Okinawczycy mają wyjątkowo młode tętnice oraz zadziwiająco niski jak na swój wiek poziom cholesterolu.

"Okinawafood" to książka, w której z jednej strony znaleźć można zbiór wskazówek, które pomagają wdrożyć nawyki żywieniowe z południowej Japonii, a także przepisy na dania wpływające na przedłużenie życia. Plusem jest to, że większość składników dostępna jest w każdej szerokości geograficznej lub stała się tak popularna, że bez problemu można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata a nawet na supermarketowych półkach jak algi, glony, pasta miso, czy tahini.

Autorki po wstępie złożonym z przepisów podstawowych oraz złotych reguł dotyczących m.in. namaczania i gotowania takich produktów jak soczewica, ciecierzyca, czy groch prezentują przepisy na tak oryginalne dania jak tatar z alg, smoothie z zielonej herbaty tofu z miodem i figami, czy japoński omlet z algami. Jest coś dla tych, którzy lubią ciepłe dania jak chociażby zupa z buraków i migdałów, czy dania z woka. Dosyć ciekawą propozycją są napoje przeciwdziałające starzeniu oraz dodatki do potraw jak imbir w occie, rzodkiewka i burak w marynacie, czy znane już dobrze fanom kuchni azjatyckiej gomasio, czyli mieszanki prażonych a następnie zmielonych ziaren sezamu z solą. Nie brakuje też dań z ryb, które bez problemu dostaniemy na polskim rynku (łosoś, pstrąg, krab).

Autorki wyjaśniają również szczegółowo, w jaki sposób używać cennych i łatwo dostępnych produktów, których zazwyczaj się nie docenia albo nie potrafi zastosować i dzięki nim ułożyć swoją własną "dietę zdrowego stulatka".

"Okinawa Food. Co jeść, aby żyć dłużej w zdrowiu" Laure Kie, Kathy Bonan. Wydawnictwo MUZA cena 34,90 zł.