PRZEPIS na gazpacho

Składniki:

• Pomidory z puszki marki Sandra

• Papryka czerwona

• Ogórek zielony

• Mała cebula

• Ząbek czosnku

• 3 kromki białego pieczywa

• 5 łyżek oliwy

• 2 łyżki octu winnego

• Sól, pieprz do smaku

• Natka pietruszki

Przygotowanie

Ogórka obieramy i kroimy razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odkładamy dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę z warzyw (nie wylewamy), a resztę blendujemy na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy ocet i oliwę. Kolejno dolewamy wodę z warzyw i ponownie blendujemy. Zdobimy natką pietruszki i posiekanymi warzywami.