PRZEPIS na staropolską zupę ogórkową

Składniki:

• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki - około 200 g

• bulion warzywny/rosół - 2 litry

• ogórki kiszone - około 300 g masło - 60 g

• marchewka - 1 średniej wielkości

• pietruszka - 1 średniej wielkości

• cebula - 1 mniejsza sól, pieprz - do smaku

• natka pietruszki - do posypania

Przygotowanie

1. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).

2. Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.

3. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.

4. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.

5. Zagotować bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut.

6. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.

7. Doprawić solą oraz pieprzem.

8. Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.