PRZEPIS na naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli (autorstwa Damiana Kordasa, zwycięzcy IV edycji programu MasterChef, współpracującego z marką Tefal)

Składniki na ciasto

• 2 szklanki mąki pszennej 

• 3 jajka

• 2 szklanki mleka

• szczypta soli

• 1 łyżka oleju rzepakowego

• masło klarowane do smażenia

Składniki na naleśniki:

• 10 szparagów

• 150 g boczku wędzonego

• 50 g zielonych oliwek

• natka pietruszki

• 100 ml majonezu

• 3 ząbki czosnku

• pieprz

Przygotowanie

1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.

2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.

3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.

4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.

5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PRZEPIS na czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami (autorstwa Damiana Kordasa)

Składniki na naleśniki:

• 2 szklanki mąki pszennej

• 3 jajka

• 2,5 szklanki mleka

• szczypta soli

• 2 łyżki cukru

• 1 łyżka oleju rzepakowego

• 3 łyżki kakao

• masło klarowane do smażenia

Składniki na nadzienie:

• 2 puszki czerwonej fasoli

• 4 łyżki syropu klonowego

• garść posiekanej mięty

• truskawki

Przygotowanie

1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.

2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.

3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.

4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.