PRZEPIS na sałatkę z młodego bobu z serem żółtym i miętą (autorstwa Robert Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• 0,5 kg młodego bobu

• 50 g orzeszków piniowych

• ½ pęczka świeżej mięty

• 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)

• 50 ml oleju lnianego

• 1 łyżka soku z cytryny

• 1 łyżeczka miodu gryczanego

• szczypta grubo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.

Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Smacznego!