PRZEPIS na letni torcik truskawkowy

Składniki:

• ½ opakowania kostki do pieczenia Kasia

• 2 jajka

• 150 g cukru

• 120 g mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 250 g serka mascarpone

• 400 ml śmietany 30%

• 100 g cukru pudru

• 25 g żelatyny

• 800 g truskawek

• 50 g cukru pudru

• 25 g żelatyny

Wskazówki pieczenia:

Czas pieczenia - 20 minut - 180°C

Tortownica - 24 cm

Przygotowanie

1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.

3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.

4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.

5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) - kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.

6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki - kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała.

7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.