PRZEPIS na krem ze szparagów z orzechami i ziarnami

Składniki:

• pęczek zielonych szparagów

• pół litra bulionu warzywnego

• 1 cebula

• 100g Chrupiącej sałatki Bakalland

• 100g Migdałów Bakalland

• 150ml jogurtu naturalnego

• oliwa z oliwek

• 2 łyżki masła

• sól, pieprz

• szczypta kurkumy

Przygotowanie

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty. Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem razem z jogurtem naturalnym. Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii (Chrupiącą sałatką).