PRZEPIS na sałatkę szparagową z orzechami włoskimi

Składniki:

• pęczek zielonych szparagów

• 150g świeżego szpinaku

• ½ kg truskawek

• 75g Orzechów włoskich Chandler Bakalland

• 150 ml białego wina

• 2 łyżki masła

• sok z połówki cytryny

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.