PRZEPIS na zapiekankę warzywną

Składniki:

• Cukinia

• Kukurydza marki Sandra

• Groszek marki Sandra

• Kurczak

• Oliwa

• Cebula

• Czosnek

• Szczypiorek

• 4 łyżki masła

• 4 łyżki mąki

• 3 szklanki mleka

• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

• Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę i groszek. Cukinię kroimy na plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko – energicznie mieszamy, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cukinii, warstwę kurczaka z warzywami i polewamy beszamelem. Układamy warstwy do momentu, aż wyczerpią się składniki. Pieczemy przez 20 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.