PRZEPIS na pieczeń wołową z sosem serowo-chrzanowym (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)

• 1 łyżka ziół prowansalskich

• ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

• 2 gałązki rozmarynu

• 4 ząbki czosnku

• 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje.

Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

Składniki na sos chrzanowo-serowy:

• 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki

• 300 g chrzanu ze słoika

• 100 ml słodkiej śmietany 18%

• 100 ml mleka

• sok z jednej limonki

• sól i cukier do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka. Podawać na ciepło lub zimno.