Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.

PRZEPIS na polentę kukurydzianą

Składniki:

na polentę:

• 1 szklanka kaszki kukurydzianej

• 3 szklanki wody

• 20 g masła

• sól

na nadzienie:

• 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami Well Well

• 1 mały brokuł

• prażone ziarna słonecznika

• czarnuszka

• kiełki lucerny lub rzodkiewki

Przygotowanie

Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.

Wskazówka

Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.