PRZEPIS na łososia zapiekanego z ryżem jaśminowym

Składniki:

• 2 torebki ryżu jaśminowego marki Britta (200g)

• 500 g fileta z łososia

• 100 g sera żółtego

• 4 łyżki przecieru pomidorowego

• marchewka

• brokuł

• pietruszka

• kawałek selera

• nieduży por

• 2 cebule

• olej np. rzepakowy

• spora szczypta mielonej słodkiej papryki

• natka pietruszki

• sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Fileta pokroić na mniejsze kawałki posolić i popieprzyć. Na niewielkiej ilości oleju lekko je podsmażyć. Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski, a następnie poddusić na łyżce oleju, posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby. Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wygładzić powierzchnię posypać startym serem żółtym. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przed podaniem posypać natką.