Poszukujesz przepisu na proste i szybkie, a zarazem efektowne danie? Zupa krem to doskonałe rozwiązanie. Krem można przygotować w pół godziny, a dzięki różnorodnym dodatkom taka potrawa za każdym razem zachwyca smakiem, rozgrzewa i syci. Zupa krem z soczewicy, z dodatkiem orientalnych przypraw, m.in. czarnuszki, kurkumy, aromatycznego kuminu i kolendry, to propozycja nie tylko dla miłośników egzotycznych kuchni świata. Oryginalne przyprawy doskonale balansują kremowe nuty sera śmietankowego, a kompozycja smakowa i apetyczny wygląd zupy sprawią, że będzie idealna na zimne popołudnia i wieczory.

PRZEPIS na zupę krem z soczewicy

Składniki:

• 200 g czerwonej soczewicy

• 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland w bloczku

• 2 łyżki masła

• 2 ząbki czosnku (lub więcej)

• łyżeczka kurkumy

• 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

• sól i pieprz do smaku

• 750 ml bulionu warzywnego (lub więcej)

• czarnuszka

Przygotowanie

Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło (najlepiej klarowane), podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć, zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem.