PRZEPIS na ciasteczka owsiane

Składniki:

• 200 g miękkiego masła

• 170 g orzechów włoskich

• 150 g cukru trzcinowego

• 100 g mąki pszennej

• 270 g płatków górskich marki Halina

• 1 pomarańcza

• 1 jajko L

• łyżka cukru z waniliowego

• 1/2 łyżki sody

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę.

2. Wyłóż papierem foremkę.

3. Piekarnik nagrzej do 170°C.

4. Uformuj niewielkie kółka z ciasta. Spłaszczaj je po kolei i układaj na blaszce zostawiając kilkucentymetrową odległości między ciastkami. Piecz ok. 15 minut z termoobiegiem, kontrolując stopień upieczenia.

5. Po upieczeniu ozdób ciastka według uznania.