PRZEPIS na pizzę ziemniaczaną

Składniki:

Ciasto:

• 1 kg obranych ziemniaków

• 3 łyżki świeżego tymianku

• 1 jajko

• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA

• sól himalajska

• pieprz świeżo mielony

Farsz:

• 1 kg pieczarek

• 300 g kiełbasy

• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA

• 1 duża cebula

• 200 g startego sera cheddar

• 100 g mozarelli

• sól himalajska

• pieprz świeżo mielony

• tymianek

Przygotowanie

1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.

2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.

4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

5. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.

6. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.

7. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.

8. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.

9. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.