PRZEPIS na zupę z ciecierzycy i zielonej soczewicy (autorstwa Roberta Muzyczki – szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki na 4 porcje

• ciecierzyca – 300 g

• soczewica zielona – 300 g

• bulion warzywny – 2 litry

• sól i pieprz – do smaku

• sos sojowy – 3 łyżki

• rozmaryn – 3 gałązki

• Pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki

Przygotowanie

Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem od Dan Cake.

Smacznego!