PRZEPIS na pierniczki z migdałową nutą

Składniki:

• 80 g miodu

• 80 g masła

• 100 g szklanki cukru

• 1 jajko

• 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Domowe Sekrety Appetita

• 2 łyżki Przyprawy do piernika Domowe Sekrety Appetita

• 400 g mąki

• 50 g Migdałów w płatkach, np. Siesta

• Lukier do ozdoby

Przygotowanie

1. Miód, masło i cukier podgrzej w rondelku. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie zmiel migdały.

2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodaj odrobinę miodu i włóż do lodówki – będzie się je lepiej wałkowało.

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5 mm. Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 170-180oC przez około 8-10 minut.

4. Wyjmij z piekarnika, wystudzić na kratce i ozdób lukrem.