PRZEPIS na kociołek warzywny

Składniki:

• 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %

• 400 g makaronu penne

• 2 papryki czerwone

• 1 duża papryka żółta

• 2 marchewki

• 1/2 selera

• 2 średnie cukinie

• 450 g zielonej fasolki szparagowej

• 250 g pieczarek

• 2 duże cebule

• 3 ząbki czosnku

• 2 liście laurowe

• 4-5 ziaren ziela angielskiego

• 5-6 ziaren pieprzu

• 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

• 1/2 łyżeczki chili

• 1 łyżka suszonej bazylii

• 1 płaska łyżka majeranku

• sól do smaku

• olej do smażenia

• 600 ml gorącej wody

• natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.