PRZEPIS na makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

• 1 szklanka hummusu marki Jasmeen

• 200 g makaronu spaghetti

• 2 łyżeczki oleju

• 300 g pomidorków koktajlowych

• 100 g tartego parmezanu

• 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

• 3 ząbki czosnku

• 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki

• 3 garści zielonych oliwek

• garść lici świeżej bazylii

• sól i pieprz

Przygotowanie

W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, a całość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.