PRZEPIS na zupę Pho

Składniki:

• 750ml bulionu z indyka/kurczaka

• 100ml soku ze śliwek kalifornijskich

• 50g suszonych grzybów

• 3 plastry świeżego korzenia imbiru

• 2 ząbki czosnku, rozdrobnione

• 1 łyżeczka sosu sojowego

• 1/4 łyżeczki suszonych zgniecionych chilli

• 3 łyżki białego octu winnego

• 2 łyżki mąki kukurydzianej

• 300g gotowanego rozdrobnionego mięsa indyczego

• 1 łyżka oleju sezamowego

• 2 dymki, posiekane

• 50g pędów bambusa

• 1 garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)

• 1 garść rozgniecionych solonych orzeszków ziemnych

• 1 limonka

Przygotowanie

Bulion, sok ze śliwek kalifornijskich i suszone grzyby umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia.

W tym czasie obierz czosnek, imbir, wrzuć na patelnię dodając sos sojowy i rozgniecione chilli.

Wymieszaj ocet i mąkę kukurydzianą, aby uzyskać konsystencję pasty i wlej do gotującego się garnka. Mieszaj całość razem, aby zagęścić zupę. Dodaj rozdrobnione mięso indyka, olej sezamowy, a następnie pędy bambusa i cebulę dymkę.

Gotuj całość przez 5 minut, aby upewnić się, że indyk jest w pełni ugotowany. Przelej zupę do misek, posyp posiekaną kolendrą, prażonymi orzeszkami. Wykończ sokiem z limonki.