PRZEPIS na grzybową carbonarę z żółtkiem

Składniki

• Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie

• kurki (lub inne świeże grzyby) 400g

• wędzony boczek surowy 250g

• parmezan 100g

• czosnek 4 ząbki

• żółtka 4 sztuki

• masło 30g

• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.

2. W międzyczasie…

Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!